Untitled-1
Det amerikanska “Gold Buffalo”-myntet är ett 24-karats investeringsmynt som präglats sedan juni 2006. Alla amerikanska “Gold Buffalo”-mynt präglas på West Point Mint i New York, vilket är en underavdelning till det amerikanska myntverket US Mint.

Detta är det första amerikanska guldmynt som inte är legerat med silver eller koppar utan präglas i 99,99% rent guld. “Gold Buffalo”-mynt är legalt betalningsmedel i USA med $50 US-dollar.

Designen av “Gold Buffalo”-myntet är tagen från ett koppar/nickel-mynt som kallades “Indian Head Nickel” och som gavs ut från 1913 till 1938. Denna myntdesign är av många betraktad som en av de bästa som gjorts på amerikanska mynt.

Fakta om Gold Buffalo
  • ●  Gold Buffalo präglas på US Mints underavdelning West Point Mint.
  • ●  Mynten har präglats sedan 2006.
  • ●  Namnet och designen härstammar från ett 5 cent mynt från 1913.
  • ●  Gold Buffalos är legalt betalningsmedel i USA.
  • ●  Myntet mäter 32,70 mm i diameter och har en tjocklek på 2,95 mm.
  • ●  En Gold Buffalo består av 1 troy oz (31,1 gram) guld med en renhet på 99,99%Guldmyntet Gold Buffalo finns i en storlek med vikten 1 troy ounce.

Denominering

Renhet

Karat

Vikt gram

Finvikt gram

Finvikt ounce


50 Dollar


99.99%


23.998


31.107


31.10


1.0000


Utseende

Designen till Indian Nickel Head och således Gold Buffalo skapades av skulptören James Earle Fraser.
Framsidan utgörs av en profil av en indanhövding med inskriften “liberty”. Enligt Frasers egen utsago är Indianen en blandning av särdrag hos hövdingar från tre olika indianstammar vid namn Big Tree, Iron Tail och Two Moons.

Baksidan utgörs av en jordkulle på vilken en American Bison, även känd som “American Buffalo”, står. Djuret som återges tros av många vara en bison vid namn “Black Diamond” som levde i Central Park Zoo under 1910-talet.

Amerikansk Gold Buffalo som investering

Det amerikanska “Gold Buffalo”-myntet utgör ett utmärkt sätt att investera i fysiskt guld. Gold Buffalo har sedan dess introduktion år 2006 blivit ett mycket populärt mynt bland investerare och samlare världen över. Dess höga renhet med 99.99% rent guld gör myntet unikt bland amerikanska guldmynt då dessa normalt sätt är legerade med koppar och silver.

Eftersom myntet präglas och ges ut av det amerikanska myntverket, US Mint, åtnjuter det ett gott renommé och är en mycket likvid investering som kan avyttras hos ädelmetallhandlare världen över. Då myntet är legalt betalmedel i US dollar i denomineringen $50 garanteras vikt, innehåll och renhet av den amerikanska staten.

Allt detta gör det amerikanska “Gold Buffalo”-myntet till ett mycket attraktivt val för den som vill investera i fysiskt guld av hög renhet.

Guldmynt

Databas med över 100 olika guldmynt.Sortera på land och läs om de olika myntens egenskaper såsom valör,renhet och vikt.

Läs mer

Varför köpa guld?

Varför ska man investera i guld?Läs mer om varför fysiskt guld kan vara en av de bästa sparformerna

Läs mer

Hur köper man guld?

Vilket är det bästa sättet att köpa guld? Läs mer om hur du bäst investerar i guld och guldmynt

Läs mer

Var köper man guld?

Vilken är den bästa leverantören av guld? Här lista vi några punkter att beakta när du ska välja

Läs mer